Társasjáték rendelés

Társasjáték rendelés: ezekre figyelj vásárlás előtt

Manapság már olyan sokféle társasjáték létezik, hogy nem is olyan egyszerű eldönteni, hogy melyiket érdemes megrendelni. És a társasjátékozás egyre kevésbé kapcsolódik kizárólag a gyerekekhez: a COVID-19 világjárvány kezdetével és az ezt követő korlátozásokkal egyre népszerűbbek lettek bizonyos társasjátékok felnőttek körében is. Hiszen, bár a videójátékok sem panaszkodhatnak, nagyon sokan érezték úgy, hogy egész napos számítógép előtt ülés után érdemes offline elfoglaltság, hobbi után nézni.

 

Választás során: mi a célunk a társasozással?

Elsőre furcsának tűnhet a kérdés, pedig nem feltétlenül az. Van, aki leginkább pihentetni szeretni az elméjét egy kemény nap végén és legszívesebben egyedül játszana.

Más elsősorban párban keres új elfoglaltságot: sok olyan párkapcsolatban fordult ez elő, ahol a COVID előtti programok már nem voltak lehetségesek. Ha nem lehet sörözni, bulizni, sziklát mászni, mountain bike-ozni stb., akkor bejöttek a képbe a két személyre kifejlesztett társasjátékok.

Megint mások elsősorban parti társasjátékokban gondolkodnak, ahol nagyobb társaságok önfeledten élvezhetik a kikapcsolódást elmés segítséggel.

Olyanok is akadnak nagy számban, akik gyerekükkel szeretnék megosztani a játék élvezetét: lehet itt szó közös családi játékról, amely elsősorban kooperatív, tehát egy külső ellenséggel (pl. egy világjárvánnyal, mint a Pandemic nevű társasjáték családban) szemben küzd a csapat, komparatív, ahol egymást is lehet akadályozni és konfrontatív játékok, amelynek célja a versengés egymással.

Az is nagy különbség, hogy a társasjáték elsősorban kikapcsolódás-e számunkra vagy akár önmegvalósítás. Az utóbbi esetben szóba kerülhetnek olyan játékok is, ahol a játékszabályok megtanulása akár órákba is telhet.

 

Milyen további fontos dolgokra kell figyelni a vásárlás előtt?

Bármilyen korosztálynak szánjuk is a társasjátékot, mindenképp figyeljünk oda az ajánlott korosztályokra. A 6-12 éves korig ajánlott játékot lehet, hogy érett 5 éves már igazán értékelni fog, de az is lehet, hogy egy 10 éves ezt már kissé cikinek érzi majd.

Az is nagyon fontos, hogy milyen szinten áll valaki társasjátékok terén: hiába 10-11 éves valaki, ha még életében nem játszott társassal vagy csak egyszerű táblajátékokkal. Ilyen esetben inkább bevezető szintű játékokban kell gondolkodni.

De mindez igaz „a másik oldalról” is: aki már nagyon korán kezdett játszani és igazán benne van ebben a világban, akár évekkel is érettebb lehet a koránál.

 

Mennyire fontos a témaválasztás egy társasjátéknál?

Ha olyannak választunk játékot, aki például teljes szívéből imádja a Star Wars világot, lehet, hogy akkor is sikerül majd lenyűgözni, ha maga a játék nem tökéletes match az ajándékozottnak. A Star Wars szót pedig ki lehet cserélni zombiapokalipszisre, Bogyó és Babócára, Harry Potterre, középkori lovagok és várak világára, sőt, több tucat, ha nem több száz felfedezésre váró világ létezik a társasjátékok között.