napelem rendszer

Milyen lépésekből áll a napelem rendszer telepítés folyamata?

Egyre nagyobb az érdeklődés a lakosság részéről a napelemes rendszerek iránt. Ma már Magyarországon sem találunk olyan települést, ahol ne lenne belőle legalább egy ingatlanon. A napenergia hasznosításának gondolata bárkiben felmerülhet, aki szeretné csökkenteni a rezsiköltségeit. Egy kalkuláció segítségével pedig könnyedén megállapítható, hogy mekkora rendszerre van szükség és, hogy az abba való beruházás milyen költségekkel járhat.

 

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy milyen lépésekből áll a napelem rendszer telepítése.

Mivel indul a folyamat?

Először persze döntést kell hozni a napelemes rendszerrel kapcsolatban, hogy valóban szeretnénk-e időt és energiát szánni a telepítésre, vagy sem. Ezt követően az első lépés az áramfogyasztáshoz igazított kalkuláció, amely szinte bárki számára elvégezhető az internet segítségével. A kalkulátorok használata senkinek nem lehet bonyolult, de az ST Solar szerint ezért is fontos erre figyelni napelem rendszer telepítés előtt, hiszen egy kisebb félrecsúszás és máris jóval többe kerül a telepítés. A kalkulátor által megállapított árajánlatot, csomagárat fogadjuk el, majd adjuk meg az elérhetőségi adatainkat, amiről a legtöbb esetben visszaigazoló e-mailt kapunk.

 

Ahhoz azonban, hogy a rendszer optimálisan működjön, szükség lesz a fogyasztási adatokra, valamint az ingatlan műszaki paramétereire egyaránt. A legtöbb napelemes cég nagy hangsúlyt fektet a fogyasztói igényekre, hiszen csak ezzel tudják biztosítani az ügyfelek számára az optimális rendszer kialakítását. Az információbekérést követően sok esetben fotókat kérnek az ingatlanról, de hozzá kell tenni, hogy egyik lépés sem jelent kötelezettségvállalást. Ehhez hozzátartozik, hogy minél több információ áll rendelkezésre, az árajánlat annál pontosabb és személyre szabottabb lesz. Innentől már a legtöbb esetben telefonos egyeztetés jön, hogy a cég munkatársai a megadott adatok alapján elkészítsék a szerződéses ajánlatot.

Helyszínfelmérés és tervezés

Ha minden papír megvan, akkor jöhet az ingyenes helyszínfelmérés. A választott cég bejárja a helyszínt, élőben térképezi fel a lehetőségeket, hogy a napelemes rendszer maximálisan ki lehessen használni. Amennyiben a panelek nem pályázati forrásból kerülnek fel a házra, akkor a felmérésért sok esetben nem kell fizetni. Az átbeszéltek és persze a felmérés alapján kidolgozásra kerül a műszaki terv, majd a megpályázható támogatások, valamint az egyéni igények figyelembevételével készül el a teljesen komplett ajánlat.

 

Engedélyek és pályázatok

Egy jó napelemes cég intézi a villamossági és a csatlakozási engedélyeztetést. Ráadásul a határidők, valamint a keretek adta lehetőségeken belül a lehető leggyorsabban bonyolítják le a folyamatot az ügyfél helyett. Megnézik, hogy jogosultak lehetünk-e valamilyen támogatásra, de átvállalják emellett az ügyintézést és a pályázati anyag készítését is, a éppen úgy adódik.

 

Amíg minden folyamat le nem zárul ezek közül, addig velünk együtt szerzik be a napelemes panelt és az invertert. Mindennel kapcsolatban segítséget kaphatunk, így amikor végre hozzáférünk az engedélyhez, már el is kezdődhet a telepítés. Ezzel kapcsolatban fontos tudni, hogy általában egy nap alatt kompletten telepítik a családi ház rendszerét. Ezt követően megmutatják, hogyan működik, hogyan lehet használni, mire kell figyelni. Végezetül jöhet a fizetés. Igen, csak a legvégén szükséges a számlát kiegyenlíteni.

Miért éri ez meg?

Bár sokan csak a milliókat látják, amiket a napelemes rendszerre kell költeni, azért rengeteg előnye van, ha valaki végül belevág a folyamatba. Amellett, hogy nullázható a villanyszámla, teljesen függetlenedhetünk a villamosenergia áraktól. Aki figyel, az láthatja, hogy gyakran igényelhető állami támogatás, ráadásul végeredményben a panelekkel növeljük az ingatlan értékét. A telepítést követően már csak termeli a pénzt és nem kell se szervízdíjat, sem pedig éves ellenőrzési díjat fizetni. A napelemes rendszer nagyságtól függően 5-15 év alatt térül meg és legalább 30-40 évig üzemel. Aki megteheti, mindenképpen érdemes belevágnia, hiszen sok szempontból járhat jól.