életbiztosítást

Mikor éri meg kockázati életbiztosítást kötni?

Ha az életbiztosítás szó jön velünk szembe, akkor elsősorban a kockázati jellegű biztosításokra szoktunk gondolni. Ezt mindannyian jól ismerjük, hiszen korábban rendszerint ezek mellett tettük le a voksot akkor, ha egészségünket, életünket szerettük volna bebiztosítani. Ugyan napjainkra megjelentek a megtakarítási céllal kötött életbiztosítások, de vannak olyan esetek, amikor még mindig a kockázati jellegűek iránt érdeklődünk. Tény, hogy a megtakarítási jellegűekbe már beépítésre kerülnek a kockázati elemek is, de ennek ellenére mégis van létjogosultsága a pusztán kockázati életbiztosításnak.

E típusnak fő jellemzője az, hogy csak akkor fizet, ha a futamideje alatt bekövetkezik a biztosítási esemény. Ez lehet baleset, rokkantság, vagy akár halál is. Ha ilyenre nem kerül sor, akkor a lejárat alkalmával bármilyen kifizetés nélkül szűnik meg. Éppen ez az az elem, amiért egyre többen választják inkább a megtakarítással kombinált változatot. A kockázati jellegű életbiztosítás az eletbiztositas.com szerint kizárólag azoknak javasolt, akik nem szeretnének előtakarékoskodni és a biztosításra csak minimális összeget kívánnak fordítani. Vállalkozók, magas összegű hitellel rendelkezők, vagy családfenntartók általában szívesen választják a kockázati biztosítást. Ennek nagy előnye egyébként az is, hogy cégek számára adómentesség érhető el segítségével, de akár a Cafeteria rendszer elemét is képezheti.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a kockázati életbiztosítás esetén megtakarításra nem számíthatunk. Így ha gyermekeink számára szeretnénk takarékoskodni, akkor nem biztos, hogy ez a fajta biztosítás éri meg a leginkább. Hasonló a helyzet nyugdíj előtakarékosság esetében is, melynél szintén kombinálásra kerülhetnek a unit-linked biztosítások előnyei a kockázati jellegűekével. S hogy milyen időtávra lehet kötni a kockázati biztosításokat? A kérdés gyakran felmerül az érdeklődők körében. Minimum 10 évre lehetséges ez, s ha 10 milliós minimális biztosítási összeggel számolunk, akkor is érdemes tudni, hogy a halál esetén kapható mindössze 2-3 millió forint még így sem elég túl sok mindenre.

Nem tudja, milyen biztosítás lenne a leginkább megfelelő az Ön számára? A kockázati és a unit-linked biztosításokról is érdeklődhet online. Az életbiztosítási kalkulátor információin túl megéri akár biztosítási szakember segítségét is kérni, aki független profiként segíti pénzügyi céljainak elérésében.