fogaszat

Miből áll a fogászati implantáció?

Napjaink fogászati kezelései során a szakemberek arra törekednek, hogy a páciens saját fogait megtartsák. Előfordulhat azonban, hogy ez a fogromlás állapota miatt nem megvalósítható. Ilyenkor nem marad más, mint a húzás, és az utána következő fogpótlás. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy húzás után sokan nem foglalkoznak a keletkezett foghiánnyal, pedig érdemes lenne. A nem pótolt fogak hatással vannak az egész fogsor állapotára, és a rágóképesség alakulására is.

Ha sorra vennénk azokat a módszereket, melyeket fogpótlásra szoktak alkalmazni, akkor a fogászati implantáció minden valószínűség szerint vezető helyet foglalna el. Segítségével akár jelentős foghiány is áthidalható, hiszen az implantátum tartópillérként szolgálhat híd kialakításához. Akár minden egyes hiányzó fogsor pótolható implantátummal, ám ehhez természetesen az is fontos, hogy az állkapocs csontállománya megfelelő legyen.

A fogászati implantátum nem csak tartós és természetes hatású, hanem rendkívül szövetbarát is. Minden más fogpótlásnál kényelmesebb viselni, és megbízhatóságára a legjobb példa, hogy a használt alapanyagot a NASA is alkalmazza az űrtechnológia egyik alapjaként. De mégis miről is van szó esetében? Az implantátum tulajdonképpen nem más, mint egy műgyökér, és az arra helyezett felépítmény, mely a tényleges fogat pótolja.

Az alapos előkészítést és tervezést igénylő beavatkozás során elsőként a műgyökér kerül az állkapocsba, majd miután annak speciális anyag teljesen beépült a csontba, akkor kerül rá a fogsorhoz tökéletesen illeszkedő felépítmény. Amennyiben a páciens nem rendelkezik megfelelő mennyiségű csontállománnyal, úgy a csontbeültetés is egyfajta lehetőséget kínál. Ezen túl fontos feltétele az implantációnak az, hogy a beteg jó egészségi állapotnak örvendjen és szájhigiéniája is kifogástalan legyen.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy amennyiben elhanyagoljuk a fogpótlást, úgy az érintett területen a csont elsorvad és alkalmatlan lesz a fogbeültetésre. Nem véletlen javasolják azt a szakemberek, hogy amint lehetőség van rá, mindenképpen érdemes odafigyelni a pótlásra. A megfelelő klinika mellett döntve a fogászati implantáció, valamint az esetlegesen azt követő híd, korona, vagy kivehető fogsor elkészítése zökkenőmentesen zajlik majd. A teljes, ép fogsor nem csak esztétikai előnyökkel bír, de hatással van a rágás és az emésztés teljességére is.