geotextil

Mi mindenre használható a geotextil?

Nagyon gyorsan el tudják csúfítani a kertet a különféle gyomok. Szerencsére az elburjánzásuk meggátolható a geotextil segítségével. Egy olyan anyagról van szó, amelyiknek a felhasználási területe leginkább egyetlen területre összpontosul, mégpedig a gyomok hatékony visszaszorítására.

Tény és való, hogy igazán könnyedén megbirkózik a gyomokkal és azoknak a növekedését meg tudja akadályozni, de egyéb helyeken is bizonyítja, hogy mennyire hatékony. De hogyan is működik? A geotextil segítségével letakart felületeket nem fogják érni a napsugarak, így ezeknek az éltető hatása nélkül a gyomok döntő többsége nem fog kikelni.

Ha pedig sikerül is kikelniük, biztos, hogy hamar elpusztulnak. Ennek az eredményessége tovább növelhető például mulcs fedéssel. Ami még a geotextil fontos tulajdonsága, hogy lelassítja a talajeróziót. A szálszerkezetének sűrűségéből adódóan a talaj apró, tápanyagban gazdag szemcséit felfogja, ugyanakkor a vizet átereszti. Ennek köszönhetően segíteni tudja a talaj vízelvezető képességét és meggátolja a pangó víz kialakulását.

Azért jó választás még a geotextil, mert képes megtartani talaj természetes hőjét. A nyári időszakban a talajtakarás révén keletkezett árnyékolás megvédi a talajt a gyors kiszáradástól és a felmelegedéstől. Télen is nagy előny ez, de másképp, hiszen ugye a takarás miatt a talajhőt fogja meg, amivel a fagyok okozta kár kerülhető el.

Nincs automata locsolórendszer öntöző szórófej nélkül

Minden modern öntözőrendszernek megvannak a legalapvetőbb tartozékai. Egyetlen szerkezet sem épülhet meg az öntöző szórófej nélkül. Ugye ennek is több típusa van. Sok helyen a rotoros szórófej bizonyul a legideálisabb választásnak. Mikor bizonyul hatásosnak? A legtöbbször a nagyobb, gyepes területeken tudja megmutatni, hogy mire is képes.

Az öntöző szórófej leggyakoribb három fajtája a hatótávolság alapján van megkülönböztetve. Léteznek kisebb sugarú, úgynevezett mini rotoros kiegészítők, közép sugarú eszközök és nagysugarú változatok. Ezen öntöző szórófej fajták 6 és 25 méter tartományban, a beállított szög két végpontja között egy sugárban járva öntöznek.