Ma már szinte mindenre lehet találni gluténmentes receptet

Manapság, ahogyan egyre többet hallani a gluténérzékenységről, mind többeknél bizonyosodik be, hogy ezzel a problémával van dolguk. A tünetek alapvetően számos egyéb problémára is utalhatnak, ezért a diagnosztizálás korántsem egyszerű. A kialakult felszívódási zavarok hányingerrel, hányással, puffadással vagy hasmenéssel társulnak, ám nem mindenkinél. Vannak olyan érintettek, akik emésztőszervi gondokat nem észlelnek, azonban a hiányos felszívódásból adódóan hiánybetegségeket igen. Előfordulhat, hogy nőgyógyászati gondok, fáradékonyság jelentkeznek. Ilyenek kapcsán mindenképpen gondolni kell a glutén jelentette problémára.

 

Gluténérzékenység esetén célszerű a glutént teljesen kiiktatni az étrendből. A gluténmentes diéta hallatán sokan arra asszociálnak, hogy a jövőben minden tésztáról, pizzáról, és gabonaféléről le kell majd mondani. Ez azonban ebben a formában nem igaz. Elég egy picit is szétnézned a schaer.com-hoz hasonló oldalakon, hogy lásd, hogy hányféle gluténmentes recept létezik már. Elsősorban a konyhában használatos alapanyagokat kell újragondolnod.

A gabonafélék között is bőven adódnak olyanok, melyeket gond nélkül felhasználhatsz például köretként. Ilyen a rizs, a köles, a hajdina, a diós ízéről híres amaránt, vagy például a magas fehérje tartalommal rendelkező quinoa. A gluténmentes gabonákból készült lisztek is remek választásnak bizonyulnak, a megfelelő lisztkeverékkel pedig ízletes pizzát is süthetsz. A gyümölcsök és diófélék szintén gluténmentesek, ezek pedig már alapot képezhetnek sokféle desszerthez.

 

A súlycsökkentésben is segíthetnek a nyers zöldségek, ráadásul ezek fogyasztásával gyorsan pótolhatod a szervezet számára szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. S hogy mi a helyzet a húsételekkel? Akár rántott húst is fogyaszthatsz akkor, ha a panírozáshoz használt liszt és zsemlemorzsa gluténmentes. Mert már ilyeneket is lehet kapni.

 

Tény tehát, hogy a gluténérzékenység nem lemondásokat jelent az érintettek életében, mindössze újragondolást. A gyakran különlegesnek ítélt alapanyagok ma már egyszerűen beszerezhetőek webáruházon keresztül, de a bio boltokban is széles választékkal találkozhatunk. Fontos, hogy az élelmiszerboltban figyeld a termékek csomagolását, hiszen arról tájékozódhatsz, tartalmaz-e az adott élelmiszer glutént. Gondold újra étrended, és könnyen lehet, a glutén kiiktatásával búcsút mondhatsz számos kellemetlen tünetnek és egészségügyi problémának!