Kirándulás Rauris-völgyben

Rauris vásárváros a Salzburg tartományhoz tartozó Pinzgau térségben. Lakosságát tekintve kisváros, mintegy 3000 fő lakja, de bátran hívjuk inkább a túrázók városának. Természetesen, mint az osztrák gyéren lakott térségek többsége, Rauris térképe is sokkal jelentősebb méretében, hogyha földrajzi nagyságát nézzük, ugyanis Salzburg tartomány legnagyobb településének számít. Területének nagyrészét a Raurisertal-völgy teszi ki, mely egykoron fontos bányászati központnak számított nyersarany tartalékának köszönhetően. Mindez, a település és a völgy is, fontos részét képezi a Hohe Tauern Nemzeti Parknak.

Napjainkban Rauris egy kétévszakos turistaparadicsom, ahol évente mintegy 420000 vendégéjszakának kerül gazája, ami részben annak is köszönhető, hogy amatőr és profi síelők is szívesen választják téli kikapcsolódásuk helyszínéül. A helyi sípályák a Rauriser Hochalmbahnen részeként 900 métertől, 2200 méteres magasságig terjednek, ami szintén biztosítja kicsiknek és nagyoknak is a tökéletes kikapcsolódást, és nem utolsó sorban a páratlan látványt is. Összesen kb. 25 kilométer pályán lehet élvezkedni télidőben, de akinek ez sem elég, Rauris tökéletes kiindulópont a közeli pályákhoz, ugyanis a helyi pályákon túl, a környező völgyek pályái is könnyen elérhetők innen.

Ami a nyári kikapcsolódásokat illeti, a biciklizéstől a túrásáon keresztül a közeli kulturális látványosságokig, minden elérhető, és több, mint 200 program közül válogathat a látogató. Tehát nyugodt szívvel kijelenthető, hogy sem az évszak, sem a raurisi időjárás nem befolyásolhatja a tökéletes ausztiai kirándulást, ugyanis az év minden szakán megtalálhatók a legtökéletesebb kikapcsolódási lehetőségek.

Történelmét tekintve, Raurisertal nagyon régóta lakott vidék. Régészeti ásatások bizonyítják, hogy a térségben már a neolitikumban éltek telepesek. A jelenlegi Raurist írásos emlék először 1120-ban említi. A középkorban hatalmas bányászati központnak számított és emellett fontos kereskedelmi központ is volt Közép-Európa és Olaszország között, elhelyezkedésének köszönhetően.

Jelenleg az odalátogató turista leginkább a nyugodt kikapcsolódást kapja és a könnyen elérhető természeti és kulturális csodákat. Hogyha mindig is szerettétek volna megtapasztalni, hogy élőben milyen érzés este egy igazi osztrák kisfaluban sétálni, mint ahogyan katalógusokban és képeken láttátok, a legtökéletesebb célpont erre Rauris.

Hogyha a tökéletes szállást keresitek Rauris-völgyben, akkor minden bizonnyal a legjobb választás a völgy legmagasabban fekvő hotele, a Hotel Sonnhof, amely három csillagát meghazudtolva biztosítja a tökéletes kényelmet, kiszolgálást, és nem utolsó sorban a páratlan kilátást a völgyre.