Arany a palackban

A folyékony gáz (LPG) propánból, butánból, vagy propán-bután keverékből álló folyékony halmazállapotú, tehát cseppfolyós gáz. Mivel az összetétele nagyon egyszerű, az összes alternatív energiahordozó közül a legtisztább és a legmagasabb fűtőértékkel rendelkezik. A tárolása és a szállítása sem okoz gondot. Megoldható a nagyobb mennyiség tárolása tartályokban, és egyszerűen tárolható kisebb mennyiségben is a megfelelő méretű gázpalackokban.

Van, ahol nincs szükség a folyékony gázra?

Széles alkalmazási lehetőségei vannak – konyhákban használható főzéshez-sütéshez, de akár fűtéshez is (nem beszélve a grillezésről, melegvíz-előállításról, de büféstandokban is használják). Ha konyhában van szükségünk rá – életvitelszerűen használt házban, vagy akár nyaralóban –, elég rákötni a gáztűzhelyt a gázpalackra, amely könnyen cserélhető országszerte elérhető töltőpontokon vagy palackautomatákban. A kisebb kiszerelésű gázpalackok nagy előnye, hogy hordozhatók – ami jól jön grillezéskor is, de ha vállalkozók vagyunk és meleg ételeket vagy italokat kínálunk az ügyfeleinknek a mostanában olyan népszerű büféskocsikból, akkor a palackos gáz nagyszerű megoldás.

A nagyobb tartályokban tárolt folyékony gáz is tökéletes megoldás, amikor nagyobb mennyiségre (ipari célokra), vagy hosszabb időn keresztül van szükségünk rá. Tartályos megoldásnál nem szükséges olyan gyakran cserélgetni a palackokat, maga a tartály pedig könnyen és több módon is elhelyezhető.

Amennyiben ipari célokból van rá szükségünk, megállja a helyét pékségekben, henteseknél, de akár fémmegmunkálásnál is, illetve mezőgazdasági létesítményekben is sikerrel alkalmazható.

Tudatos, környezetbarát választás

Gyakorlati értékei mellett érdemes hozzátenni, hogy ez az üzemanyag kiváló fűtőértékkel rendelkezik, és – ami a mai időkben sem mindegy – alacsony a károsanyag-kibocsátása, mivel majdnem teljesen elég, így környezetbarát üzemanyagnak nevezhető. Ha hozzátesszük, hogy kimagasló fűtőértékkel rendelkezik, akkor már biztosra vehető, hogy több célt szolgáló kiváló megoldásról van szó.