Amikor a lakáshoz energiatanúsítványra van szükség

Az energiatanúsítvány egy nagyon fontos és hasznos dokumentum, amely leírja egy ingatlan energiahatékonyságát. Ez az értékelés lehetővé teszi a vevők és bérlők számára, hogy jobban megértsék a lakás energiafogyasztását és annak költségeit. Az energiatanúsítványhoz való jogosultság azonban nem minden esetben egyértelmű, és sok ember számára lehet zavaró, hogy pontosan mikor van szükség erre a dokumentumra.

Az energiatanúsítvány jogszabályban előírt kötelezettség minden olyan ingatlan esetében, amely eladásra vagy bérbeadásra kerül. Ez azt jelenti, hogy ha Ön eladó vagy bérbeadó, akkor köteles az energiatanúsítvány beszerzésére. Azonban, ha Ön az ingatlan tulajdonosa, és nem kívánja eladni vagy bérbe adni azt, akkor nem szükséges a lakás energiatanúsítvány megszerzése.

A lakás energiatanúsítvány lényege, hogy tájékoztatást nyújtson az ingatlan energiafogyasztásáról és a lakás energiahatékonyságáról. Az ingatlanokat A-tól G-ig terjedő skálán értékelik, ahol az A az energiahatékonyság legjobb osztálya, míg a G a legrosszabb. Az energiatanúsítványban található információk alapján a vevők és bérlők megbecsülhetik az ingatlan általuk elérhető energiahatékonysági szintjét, és segítségükre lehet abban, hogy az ingatlan energiafogyasztását csökkentsék.

Az energiatanúsítványt akkor kell megszerezni, amikor a lakást el akarják adni vagy bérbe akarják adni. Az energiatanúsítvány megszerzése nem csak a jogszabályoknak való megfelelés szempontjából fontos, hanem segíthet az ingatlan értékének növelésében is. Az energiahatékonysági intézkedések megvalósítása az ingatlan energiafogyasztásának csökkentéséhez vezethet, és ezzel egyidejűleg az ingatlan értéke is növekedhet.

Amennyiben lakás energiatanúsítványra van szüksége, ne habozzon kapcsolatba lépni az e-tanusitvany.eu csapatával. Mindenki tudja, hogy az energetikai tanúsítványra általában sürgősen van szükség, hiszen ez dönthet az ingatlan mielőbbi értékesítéséről vagy bérbeadásáról, ezért nem érdemes sokáig várni. A céggel egyszerűen telefonon keresztül felveheti a kapcsolatot, vagy kérhet tőlük visszahívást. A szakértők minden hétköznap 8:00-tól este 20:00-ig állnak rendelkezésére, és akár késő este, illetve hétvégén is nekilátnak a munkának, ha sürgős az eset. A szakértőkkel történő telefonos egyeztetés során minden fontos információt összegyűjtenek, amire szüksége lehet majd kollégáknak a felméréshez.

Miután egyeztettek Önnel és meglett minden fontos adat az ingatlanra vonatkozólag, következik a helyszíni felmérés. Mivel minden nagyobb város környékén megtalálható egy területileg illetékes kolléga, így a legtöbb esetben kiszállás díj nem kerül felszámolásra, erre csak abban az esetben kerül sor, ha a cím nagyon messze van a legközelebbi nagyvárosban megtalálható szakértőtől. Ennek az összegét egyedileg határozzák meg. A felmérés során a szakértő sok mindent figyelembe vesz, például ellenőrzi a nyílászárók minőségét és tájolását, a padlót, a födémet, a fűtési rendszer állapotát is felméri, ugyanígy a melegvízellátó rendszer is. Tehát ez egy nagyon alapos vizsgálódás, hogy mindenre fény derüljön.

Amikor megtörténik a helyszíni felmérés, következik a tanúsítvány elkészítése, ami nagyon sürgős esetben akár 12 órán belül megtörténhet, de általánosan elmondható, hogy 24 óra elegendő az elkészítésére.