Egy gyors és könnyű recept: túrófánk

Szeretnél egy nagyon könnyű, nagyon gyors és pofon egyszerű desszertet? Ajánljuk figyelemdbe ezt a különlegességet, ami körülbelül 20 perc alatt el is készül: a túrófánk. A receptet a Receptneked honlapján találtuk, és valóban olyan egyszerű az elkészítése, mint ahogy az le van írva.       A túrófánk receptjét itt találod: http://receptneked.hu/nagyi-receptjei/turofank-6/

De most nézzük meg, honnan is ered a fánk? A fánkról is elmondható, hogy már az ókori rómaiak és görögök is ettek valami hasonlót, aminek hosszúkás alakja volt és sütés után mézzel vagy halszósszal kentek meg. A zsidók már ezer évvel ezelőtt is biztosan sütöttek fánkokat, igaz, ezek a fánkok még igazából sült cipók voltak, de mára bizony fánkokká alakultak. A középkorban az arabok már élesztős tésztát sütöttek ki olajban, cukor nélkül, ezért sütés után sűrű, édes szirupba áztatták és így fogyasztották.

Az 1400-as években már Európában is megjelent a fánk, és nagyon népszerű lett Angliában, Németországban és Hollandiában is. Rengeteg német recept maradt fent abból az időből, innen tudhatjuk, hogy akkoriban a nyers fánktésztát gombával vagy hússal töltötték, és utána sütötték. A hollandoknál a fánktészta eredetileg teljesen megegyezett a kalácstésztával, ezt aszalt gyümölcsökkel, fűszerekkel keverték, majd olajban sütötteék ki a karácsonyi szezonban, egészen vízkeresztig. Amerikába, a fánkevők földjére a holland telepesek vitték magukkal. Az ekkor még labda alakú fánk közepébe egy Hanson Gregory nevezetű kapitány találta fel bele a lyukat a legenda szerint az 1800-as évek derekán. Nem meglepő módon, az amerikai fánk nem igazán hasonlít a nálunk szalagos fánkként ismert fánkra, azt ugyanis tömegesen géppel sütik, amit 1920-ban Adolph Levitt automatizált és mutatott be az 1934-es chicagoi világkiállításon. Innen már egyenes volt az út a Dunkin’ Donuts fánkgyárig.