Pályázattal, vagy nélküle – a napelem mindenhogy megéri

Bizonyára én is ludas vagyok a témában, de egyre inkább úgy érzékelem, hogy folyamatosan murphy törvényeinek a hatása alatt állok. Ez azt jelenti, hogy a dolgok nálam vagy teljesen ellentétesen sülnek el, vagy lecsúszok mindenről.

ĺgy van ez sajnos a napelem pályázatokkal is. Jó pár lehetőség állt ugyanis rendelkezésre az elmúlt években, hogy a családi házunkra állami támogatással napelemrendszert építtessünk ki, de mégsem tettem meg. Állandóan kifogást kerestem, mindig valami jött valami, amit előhúzta, amivel elodázhattam a döntést; azt mondtam, hogy túl sok a papír munka, az utána járás, bonyolult és hosszadalmas az egész folyamat.

Mostanra sajnos oda jutottam, hogy mikor végre lépnék ez ügyben, akkor meg egyszerűen nincs állami támogatás a napelemrendszer kiépítésére. Ezt az információt le merem szögezni, mivel többszörösen is utána néztem a témának az interneten. Példának okáért rengeteg féle variációban kerestem rá a témára, úgy is, mint: lakossági napelem pályázat 2024 feltételei.

Erre a kereső kihozta az elmúlt évek pályázatait, amikről mind lecsúsztam.

Mondjuk a 2020-as évben az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiírt pályázat nem lett volna megfelelő számomra, ugyanis itt 50 százalékos önrésszel kellett rendelkezni a napelem rendszer kiépítés költségeit illetően.

A maximum 3 millió forintos pályázati összeg tehát azt vonta maga után, hogy 6 milliós beruházást kellett megvalósítani, melynek elszámolásánál előírás volt, hogy a számláknak az elnyert összeg fele-fele arányában kellett, hogy munkadíjat (kiépítési költséget), valamint anyagköltséget tartalmazniuk. Ezt a lehetőséget 2023. december 31-ig lehetett megpályázni, és a nyertesek a napelemrendszeresek táborához a szaldós elszámolási rendszerrel csatlakozhattak.

 

Ami viszont nekem valószínűleg kedvezőbb lehetőség lett volna, az a 2021-es program, mely az átlagjövedelem alatt élő családokat célozta meg. A pályázat 2021 novemberétől volt elérhető – régionként más-más időpontokkal. Itt a támogatások vissza nem térítendőek voltak, és már akár százszázalékosak is, vagyis teljesen önerőmentesek. A minimális elnyerhető összeg 2,8 millió forintról indult, míg a maximum 11,5 millió forintra rúgott.

 

Utólagos nagy szomorúságomra, minden pályázati kritériumnak megfeleltem, így például annak is, hogy a pályázóknak magyarországi lakcímmel kell rendelkezniük, valamint, hogy nem lehetnek köztartozásaik, továbbá a családban az egy főre jutó jövedelem mértéke nem haladhatja meg a 4.850.000.-Ft-ot.

Ezt a minden szempontból kiválóan megfelelő pályázatot is elszalasztottam a hezitálásommal. Azután pedig, hogy elmentem ezek mellett a lehetőségek mellett, most, 2024-ben hiába írogatok be az internetes keresőmbe lakossági napelem pályázat 2024 feltételeiről, ha egyszer nincsen semmi.

 

Emiatt rendesen el is kámpicsorodtam, és most már csak az a kérdés, hogy mihez kezdjek, hiszen elmondható, hogy a napelemrendszer kiépítéssel kapcsolatos környezetvédelem is szívügyem, de sokkal inkább szívügyem az, hogy pénzt spóroljak meg, mégpedig a villanyszámlán.

Ez azóta ilyen világos előttem, mióta annyi mindent olvastam ebben a témában, azóta, hogy felfedeztem a napelemrendszer.info weboldalt, ahonnan eléggé kiokosodtam a témát illetően. Ennek a weboldalnak köszönhetően tudom például, hogy a napelemrendszerek – ha a témában megfelelően jártas szakértő tervezésében és szintén megfelelő szakemberek kivitelezésében kerülnek kiépítésre – minőségi alapanyagokkal, eszközökkel, akkor 10 év után visszahozzák az árukat. Mindez még úgy is megvalósul, hogy az Európai Uniós szabályozásnak megfelelően, az újonnan napelemrendszert kiépítőknek már nem lehet a szaldós elszámolási rendszerhez csatlakozni, csak a kereskedelmi alapú, bruttó rendszerhez, de még így is teljesen megéri a napelemrendszer kiépítése.

 

De milyen napelemrendszereket lehet is kiépíteni? Jelenleg három féle rendszer használatos. Az első amolyan „életmentő” lehet idézőjelesen, hiszen azokon a helyeken alkalmazzák, ahol abszolút nem elérhető elektromos hálózat – például mondjuk egy tanyán. Ehhez a rendszerhez akkumulátor szükséges, amely a többlet energiát tárolja.

 

A második és egyben a legnépszerűbb módozat a hálózatra tápláló rendszer, melynek az a lényege, hogy ha nem szükséges, éppen fel nem használt energiát a hálózatra vezetve, azt közkinccsé teszi. Ezen a rendszeren egy speciális mérő kerül elhelyezésre, amely rögzíti a felvett, illetőleg a leadott energia mennyiséget.

 

Létezik továbbá egy harmadik rendszer is, amely egy olyan hibrid megoldás – az előző kettőnek az ötvözete.

 

Tehát optimális körülmények között annyi lenne csak a feladatunk, hogy a háromféle rendszer közül kiválasszuk a saját magunknak, illetőleg az ingatlanunkhoz leginkább passzoló, annak megfelelő rendszer formát.

 

De mihez kezdjünk az elmélettel, ha nem tudjuk megvalósítani a finanszírozáshoz szükséges tőke, állami támogatás hiányában?

 

Szerencsére a napelemrendszer.info erre a problémára is megpróbált választ adni.

Ez a teljesen ésszerű és nyilvánvaló válasz pedig nem más, minthogy jobb híján bankhoz forduljunk hitelért a napelemrendszerünk kiépítése érdekében.

A napelemrendszer.info arra is tanácsokat adott, hogyha már benne vagyunk a helyzetben, tehát szemtől-szemben ott ülünk a banki ügyintéző asztalánál, akkor milyen praktikus válaszukat kellene adni annak érdekében, hogy el is nyerjük a vágyott hitelt.

 

Először is, a bank arra lehet kíváncsi, hogy esetlegesen van-e vállalkozásunk, vagy olyan tiszta jövedelmünk, amely elég biztosítékul szolgál a hitel visszafizetésére.

Ha a bank úgy ítéli meg, hogy ügyfele nem rendelkezik elég magas jövedelemmel, akkor magától értetődően egyre magasabbra tolja a föl az önerő összegét.

Ez az önerő százalékos arányban a legtöbb bank esetében, átlagban 20 százalékot, illetőleg maximum 25-30 százalékot jelent.

 

Ezenfelül biztosíték is kell a banknak, mely általában ingatlan fedezet, de lehet akár maga a napelemrendszer is, vagy az a terület, melyen a napelemrendszert tervezzük kivitelezni.

Mivel a bank is tisztában van a napelemrendszerek befektetési erősségével, így valószínűsíthetően kíváncsi lesz a kivitelezőre, valamint arra is, hogy kivitelező milyen szavatosságot ad a kiépített rendszer minőségére és élettartamára.

 

Itt kell megjegyezni, hogy a napelemrendszer.info weboldalán sűrűn előbukkanó „Árajánlatot kérek” mezőre kattintva egy űrlapot találunk, melyet kitöltve és visszaküldve a rendszernek, azt a napelemrendszer.info munkatársai a lakhelyünkhöz tartozó napelemrendszer kivitelező partnerüknek továbbítják.

 

Ezek után pedig a partnercég fogja velünk felvenni a kapcsolatot, és egy ingyenes felmérést ajánl fel részünkre. Egy előre egyeztetett időpontban a cég napelem szakértője helyszíni bejárást tart, melynek segítségével kikalkulálja, hogy az ingatlanunk mennyire alkalmas napelemrendszer kiépítésére, illetőleg annak költségeit is meghatározza. Ezek után pedig akár bele is vághatunk a kivitelezésbe, melynek során a kivitelező cég akár még a napelemrendszerrel kapcsolatos ügyintézésekben is a segítségünkre lehet.

 

Visszatérve a bankra, ha szerencsével járunk (és miért ne járnánk azzal?), akkor a bank átlagban 10-12 éves futamidőket szokott megállapítani – a futamidő harmadánál pedig általában el is engedik az ingatlanfedezetet.

 

Napelemrendszert kiépíteni tehát mindenképpen jó dolog, még akkor is, ha az állami támogatások, pályázatok egyelőre váratnak magukra.

Egyetlen hátulütője van csak a napelemnek, mégpedig az, hogy túlságosan is „belejövünk”, hisz annyira jó hatással van ránk, hogy olyan rohamosan, sőt drámai módon lecsökken a villanyszámlánkon szereplő összeg, hogy elkezdjük átvariálni az egész háztartásunkat – a gáztűzhelyről inkább villanytűzhelyre váltunk, és ugyanezt megtesszük a gázbojlerrel is – az is villanyos lesz.

 

Ez addig megy így, míg azon kapjuk magunkat, hogy a háztartásban minden elektromos árammal működik, vagyis teljesen észrevétlenül már nemcsak a villanyszámlánkat radikalizáltuk le, hanem a gázszámlát is kiradíroztuk az életünkből.