fütés

Nem csak családi házak használnak hőszivattyús fűtést

Ha sorra vennénk azokat a területeket, melyek lakásfelújítás során a legtöbbször szóba kerülnek, akkor a fűtés korszerűsítése biztosan közöttük szerepelne. Hazánkban még számos korszerű megoldás nem elérhető, vagy ha mégis, akkor csillagászati áron oldhatóak meg, nem így azonban a hőszivattyús rendszer. Kiválóan alkalmazható új és régi épületek, lakások fűtésére, hűtésére, sőt, a melegvíz előállítására is. Energiatakarékossága és korszerűsége miatt egyre többen döntenek mellette hazánkban is. Sokan nem értik a működését a hőszivattyúknak, ezért javasoljuk, hogy olvasson utána vásárlás előtt.

A hőszivattyúk nagyon jó hatásfokkal működnek, és az energia körülbelül 75 százalékát nyerik a környezetből, a többit pedig a villamos hálózatból. Vannak olyan típusok, melyek olyan megújuló energiaforrásokhoz is kapcsolhatóak, mint a napenergiát felhasználó napelemek. Ilyenkor akár teljesen kizárható a rendszerből az elektromos áram felhasználása. Ugyan az okos otthonok kialakítása még mindig jelentős költségvonzattal jár, de ha az általuk nyújtott kényelem mellett döntenénk, akkor sem kell lemondani a hőszivattyúk előnyeiről.

Napjainkban lépten-nyomon találkozhatunk a környezetvédelem témájával. Nem csak ökológiai lábnyomunkat minimalizálhatjuk a hőszivattyú alkalmazásával, hanem csökkenthetjük az energiafelhasználást és a légkörbe kerülő szén-dioxid mennyiségét is. A szakemberek egyaránt javasolják a hőszivattyús rendszer kiépítését lakásokba, irodáknak otthont adó épületekbe, de akár időszakos jelleggel alkalmazott épületek esetén is remek választás lehet.

Fontos, hogy a hőszivattyús rendszerek választásakor mindig szakemberre bízzuk a tervezést, hiszen csak a megfelelő hozzáértés birtokában lehetünk biztosak abban, hogy az ingatlan fűtési és hűtési igényeinek megfelelő lesz a rendszer, profi módon kialakítva. Kevesen tudják, de akár mínusz húsz fokos hőmérséklet esetén is megbízhatóan működik a rendszer, így az otthon melege energiatakarékosan megvalósítható segítségével.

A fűtési rendszer teljes felújítását tervezve érdemes érdeklődni a hőszivattyú rendszer kiépítésének lehetőségéről és a várható költségekről, hiszen esetében valóban egy korszerű, takarékosan üzemeltethető és környezettudatos rendszerrel gazdagodhat otthonunk. Nem elhanyagolható persze az sem, hogy az ingatlan értékét jelentősen növelheti az, ha hőszivattyús megoldással valósul meg a fűtés, a hűtés, valamint a melegvíz előállítása. A környezettudatosság és az energiatakarékosság e téren összekapcsolódnak, és azt az irányt mutatják, mely bárki számára járható út lehet a jövőben.