Gyógytömés

Gyógytömés a gyökér kezelt fogon is segít.

A gyökérkezelt fogak is néha fájhatnak, ezt bizonyára már mások is tapasztalták. Olykor sajnos a gyulladás kialakul, de a megfelelő gyógytöméses kezelés segíthet, hogy megszűnjön a kellemetlenség. Tompa, általában akár feszítő jellegű fájdalmat is érezhetünk a fogaknál. Ez a legtöbb esetben gyulladásra utal és azonnali kezelése szükséges. Amikor harapásra vagy rágásra kerül sor, esetleg hideget iszunk, akkor a fájdalom belenyilall a fájó fogba és hatalmas szenvedést okoz. Ugyanez történik, ha valami nagyon forrót eszünk.

Ezeknél a fájdalmaknál a fokszuvasodás okoz gondot vagy a fogideg elhal és már csak a gyökérkezelés segíthet megoldani a problémát. A gyökérkezelés segítségével a fogakat meg lehet menteni, de ehhez időben fel kell keresni a fogorvost. Gyökérkezelés előtt sokszor egy antibiotikumos terápiát is alkalmaznak, amely során a fogakba belehelyezik a gyógytömést, amely segít a gyulladás megszüntetésében. A súlyosabb eseteknél a gyógytömés már nem segít és gyökérkezeléssel sem menthető meg a fog. Ilyenkor már csak a foghúzás jöhet számításba.

A fájó fogakra minden esetben javasolt a fájdalomcsillapító szedése, amely átmenetileg csökkenti a fájdalmat, de nem véglegesen. Heteken keresztül nem szabad fájdalomcsillapítót szedni, hanem amint időnk engedi, fel kell keresni az orvost. A fájdalomcsillapítás mellett jótékonyan hat a hideg vizes borogatás is, amelyet folyamatosan tegyünk rá az arcunkra az érintett fog környékén.

A fájó fogak sok esetben egyéb egészségügyi problémákat is magukkal hoznak, ezért fontos, hogy mindig időben menjünk el a fogorvoshoz. Ezek a gyulladások tovább is terjedhetnek és semmi jóra nem vezetnek. A fájdalom napok múlva csak még erősebb lesz, szinte már elviselhetetlen. Ilyen állapotban nem szabad dolgozni, azonnal el kell jutni a fogorvoshoz. Magyarországon ma már nagyon sok helyen éjszakai ügyeletet is találhatunk a magánpraxisoknál, így ezeket érdemes első körben meglátogatni. Minél előbb megyünk, annál hamarabb megszűnik a fájdalom és elkezdődik a kezelés.