nyugdij

A nyugdíjkorhatár 70 éves korig fog terjedni?

Itt elolvashatja, hogy mikortól lesz 70 év a nyugdíjkorhatár: https://nyugdijbiztositas.com/mikor-lesz-70-ev-a-nyugdijkorhatar/. A HVG-nek Holtzer Péter nyilatkozott, amelynek kapcsán a nyugdíjbiztosítás.com is levonta a következtetéseit. Másról sem hallani, mint hogy emelkedik újra és újra a nyugdíjkorhatár. Vajon mikor érjük el a 70 évet? A felosztó-kirovó rendszer tulajdonképpen egy közteherviselés, hiszen amit az állam beszed, azt a későbbiekben kiosztja. Igen, ám de ezek a rendszerek ma már egyre életképtelenebbek. Csak addig tud ez működni, amíg a befolyt pénz összege magasabba, mint a kiadás. Mára már nagyon sok országban okoz gondot ez a rendszer, hiszen a társadalom mindenhol öregszik. Ma már egy családra vetítve 1,3 azaz alig több mint egy gyermek születik. A család viszont két főből áll minimum.

 

Mit lehet tenni? Természetesen emelni lehet a járadékokat, hogy a szükséges pénz, amely később kiosztásra kerül mindenképpen rendelkezésre álljon. Másik megoldás lehet a kiadások drasztikus csökkentése. Ezt úgy érhetik el, hogy megemelik a nyugdíjkorhatárt és csökkentik a nyugdíjakat. Ez a folyamat már beindult, hiszen a nyugdíjkorhatár emelése folyamatos. 

A nyugdíjak csökkentése valószínűleg politikai okok miatt nem történt eddig meg, hiszen akkor a szavazótábor csökkenne. Ki szavazna egy olyan kormányra, amelyik a nyugdíjakat csökkenti? Az emberek általában 40 éves munkaviszony után már nyugdíjba vonulnának, azonban most a helyzet úgy áll, hogy 2050-ig felemelik a nyugdíjkorhatárt 70 évre. Így nagyon gyorsan átlátható, hogy sok embernek 52 évet kell munkával tölteniük, mire nyugdíjba mehetnek.

 

Láthatjuk, és naponta hallhatjuk, hogy a kormány folyamatosan a nyugdíjkérdést igyekszik megoldani. A legutolsó hírek szerint a gyermek végzettségétől és a gyerekek számától tennék függővé a nyugdíjakat. Azok, akik most mennének nyugdíjba, bizonyára nagyon rosszul jönnének ki, de akiknek még távol a nyugdíjuk és tudják, hogy mi vár rájuk, azok még tudnának időben cselekedni. Sokkal több idő maradna arra is, hogy megtakarítsanak öregkorukra. Egy biztos, ha valaki megtakarít öreg korára, abból hátránya nem fog származni.