optimalis szigetles

5 tipp az optimális szigetelés érdekében

Lakáskorszerűsítés és felújítás alkalmával van egy terület, amely mellett biztosan nem mehetünk el, ez pedig nem más, mint a szigetelés kérdése. A kellemes belső mikroklímán túl a rezsiköltség is múlhat azon, hogy otthonunk mennyire jól szigetelt. De mégis mire érdemes odafigyelni ezzel kapcsolatban? Milyen szigetelési megoldások bizonyulnak a leginkább hatékonynak? Milyen szerepet játszanak a nyílászárók mindezzel összefüggésben? A biztonsági ajtó valóban aktívan hozzájárulhat az optimális szigeteléshez? Cikkünkben azokat a területeket igyekszünk sorra venni, amelyek jó szolgálatot tehetnek annak érdekében, hogy az ingatlan megfelelően szigetelt legyen.

 

  1. Külső szigetelési megoldások

Ha a szigetelés témája kerül szóba, akkor elsőként a hagyományos, kültérben alkalmazott szigetelési módszerek szoktak eszünkbe jutni. A hungarocell lemezek felhasználásával készült rendszerek sokak körében kedveltek. Nem csak a homlokzatra helyezhetünk azonban szigetelő anyagokat, hanem a padlás felőli részekre és a pincefödémre szintén. A megfelelő alapanyagokkal és profi beépítéssel elkerülhető, hogy a falakon nedves részek jöjjenek létre, melyek melegágyat képeznének a penészesedésnek.

 

  1. Hőszigetelő falfesték

Kevesen tudják, de ma már olyan falfestéket is beszerezhetünk, mely speciális anyagösszetételének köszönhetően hőszigetelő jellemzőkkel bír. Hogyan lehetséges ez? A NASA által is használt kerámiagömbök kiválóan bevethetőek az ingatlan falainak lefestésekor, és a hő azokon való eloszlatásakor is. Az űrtechnológia területén a nano gömböket tartalmazó alapanyagot arra használják, hogy az űrsiklók biztonságosan visszatérhessenek a földi légkörbe. A kiváló hőszigetelő jellemzőkkel bíró anyagot falfesték formájában érdemes bevetni annak érdekében, hogy télen a meleg a lakásban, nyáron pedig a hőség azon kívül rekeszthető legyen.

 

  1. Megbízható bejárati ajtók

Hőszigetelés kapcsán természetesen nem mehetünk el a nyílászárók kérdése mellett sem. Az elsősorban biztonság céljára alkalmazott Hisec ajtó már számtalanszor bizonyított szigetelési tulajdonságainak apropóján is. A többpontos zárrendszerrel ellátott nyílászáró segít távol tartani otthonunktól az illetékteleneket és ugyanakkor gondoskodik arról, hogy a kellemetlen huzat jelenség többé ne legyen érezhető a lakásban. A biztonsági ajtó panellakásba is ideális választás lehet, hiszen alkalmazásával a lépcsőházi hideg, a zajok és a kellemetlen szagok sem jutnak be otthonunkba.

 

  1. Hőszigetelő üveggel ellátott ablakok

Nem csak az ajtókat, de az ablakokat is érdemes körültekintően megválasztani. Az ötkamrás profil és a hőszigetelő üveg garanciát jelentenek arra, hogy a lakásban a megfelelő fűtés, illetve hűtés mellett mindig kellemes mikroklíma uralkodjon. Fontos, hogy a beépítést mindig profikra bízzuk, hiszen csak így kerülhető el a hőhidak megjelenése. Miért olyan lényeges ez? A hőhidak területén lehűlő falrészeken a lakásban keletkezett nedvesség lecsapódik, és máris megkezdődik a penészfoltok megjelenése. Ezekről érdemes tudni, hogy allergiás megbetegedést is okozhatnak, tehát nagyon fontos megelőzésük. Utólag penészmentesítő jellemzőkkel bíró falfestéket célszerű alkalmazni az érintett területeken.

  1. Ne maradjon el a pára elvezetése!

Tudta, hogy a fürdéssel, tusolással, mosással és főzéssel nagyon sok nedvesség kerül a levegőbe? Ennek elvezetéséről a penészesedés megelőzése érdemében mindenképpen javasolt gondoskodni. A kereszthuzattal történő szellőztetés remek választás, de ha erre nincsen lehetőségünk, akkor a páramentesítő készülékek is megállják helyüket. Amint tehetjük, teregessünk a szabadban, és törekedjünk arra, hogy optimális hőszigeteléssel gondoskodjunk a nedves falrészek elkerüléséről.